Cities in Motion

昨日 bananasims 介紹過 Cities in Motion,其實係一隻模擬各交通工具的遊戲,而畫質就似 SimCity 4。之前有玩過 Simutrans,其實玩起上來感覺真係幾唔同。今日下載左 beta 版來玩下,好可惜沒有得 save,關左 game 就乜都冇晒。

同 Simtutrans 一樣,想一開始就賺錢真係好難。Simutrans 入面有得用鏘包,一開始可以多 D 本金去發展,網絡愈大愈易回本。雖然 CIM 都係,不過就冇錢包而係借錢,佢就收番 D 息。不過個地圖太大,其實借左錢都唔夠用,好快就花晒,到時想起的野未起好,又賺唔到錢,就會一直係咁輸落去。玩左幾次,都係賺唔到錢。

畫面與SimCity相似

CIM 最好的地方係佢的地鐵系統,地下的車站係會整埋月台,而且有分唔同層的月台,令地鐵可以在地下交匯。暫時都未整到一個車站有兩層月台,不過未來的版本可能會做得到。

月台和列車

佢仲有一個同 Simutrans 唔同的地方,就係多左突發事件,如壞車同封路。只要肯俾錢保養同換車,就會少 D 機會壞車,不過封路就冇得避,而且係 CIM 改道都幾麻煩。

暫時的觀察所得,CIM 的收費系統係同電車一樣,不論坐幾遠都係收咁多錢,仲要係一上車就收,因此起線應該愈短愈好,因為佢轉得多我地收得多,而且佢係個 range 入面所有站佢都識行過去轉,唔似 Simutrans 一定要兩個站貼埋。

直升機係其他 game 暫未見過有的,用佢都幾好賺,因為用得的都係有錢人,所以就升到個價勁高。佢地唔開心都會照用,因為個頭係獨市生意,冇得坐其他交通工具。不過佢地等得耐係會走左,唔會等死一世…

D人等到火都來

呢隻 game,真係幾植得玩,不過真係要改改個收費制度啦,如果唔係唔整得長線,長路線實賠。

3 Comments

  1. 個條係直升機的飛行路線來的!

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *