枱燈換燈管

用左八年的樂聲枱燈,幾日前燒左管。由於以前買開燈個間燈飾店,已經不敵自由行引起的加租而結業,因而要周圍搵其他鋪睇下有冇得賣。點知連專門店都冇,唯有出去搵…

去到荃灣,終於俾我搵到間有得賣的,不過都唔係樂聲出,店員話呢個牌子質素同樂聲一樣咁好,呢樣真係要時間驗證。不過呢支 FPL27EX 真係貴原廠好多,要成 $180,而上網見其他人講原廠都係 $120 到,貴成五成咁多。不過搵唔到其他鋪有,今次真係肉隨砧板上冇得唔買了。

燈管包裝

燈管包裝

呢支係 MIJ,唔知係咪因為咁而貴原廠咁多!不過相信日本製應該分別唔大。

Made in Japan

Made in Japan

燈管

燈管

始終用專業的枱燈,的確比用普通慳電膽舒適︰閃爍頻率較快、色溫較好、亮度較高…雖然呢家已經好少溫書同要用到枱燈

DSC06720

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *